Lezing geschiedenis en legendes van de Tachtigjarige Oorlog

21 maart 2022

19:30 uur

Zaal Odeon (Hoenderstraat 10-12, Venray)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Op maandag 21 maart zullen Bauke Eekma en Theo van Brunschot de lezing De regionale geschiedenis en de legendes van de 80-jarige Oorlog verzorgen voor Kring Venray.

Iedereen in de streek heeft waarschijnlijk wel van de Slag op de Mookerheide gehoord. Maar wie daar tegen elkaar gevochten hebben, wanneer deze slag heeft plaatsgevonden en vooral waarom zo'n belangrijke veldslag juist bij Mook werd uitgevochten, dat is waarschijnlijk minder bekend. Ook zal niet bij iedereen bekend zijn wat er zich precies heeft afgespeeld in die twee dagen van de Slag op de Mookerheide, op 13 en 14 april van het jaar 1574.

Wat weten we eigenlijk van de regionale geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog? De Slag op de Mookerheide was maar anderhalve dag uit een oorlog die tussen 1568 en 1648 heeft gewoed, een oorlog die onze regio veelvuldig tot strijdtoneel maakte en veel leed en bittere armoede veroorzaakte. Wat weten we eigenlijk van de aanleiding van deze Nederlandse Opstand, van het verloop van de strijd en van het einde van de oorlog, dat wel wordt gezien als het begin van Nederland als zelfstandige staat in Europa? Dit alles wordt uit de doeken gedaan in deze interessante lezing.

En dan nog de volksverhalen, de legendes die eeuwenlang in de donkere maanden bij het haardvuur doorverteld zijn, van vader op zoon en van moeder op dochter, wat weten we daar nog van? Typische streeklegendes die voor een deel nog de identiteit bepalen van de dit gebied: de kop van Limburg. Ook deze worden verteld in het boeiende verhaal van ’Stichting Huys te Moock’ over de regionale geschiedenis en de legendes van de Tachtigjarige Oorlog.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit