Lezing ‘Geopark Peelhorst en Maasvallei’ door Paul Sanders en Dave Moorrees

20 januari 2025

19:30 uur

Auditorium Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ Venray

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

LGOG Kring Venray organiseert op maandag 20 januari 2025 de lezing ‘Geopark Peelhorst en Maasvallei’ door Paul Sanders en Dave Moorrees.

Lezing ‘Geopark Peelhorst en Maasvallei’
In 2016 werd Geopark Peelhorst en Maasvallei opgericht. Hierin participeren inmiddels tien gemeenten, waaronder Venray, Horst aan de Maas, Deurne en Land van Cuijk, samen met Waterschap AA en Maas en Staatsbosbeheer in Limburg en Brabant. Doel van het Geopark is om het verhaal te vertellen van de geologie en de ontstaansgeschiedenis van het unieke landschap zoals dat nog tot op de dag van vandaag in onze regio zichtbaar is, ook in de gemeente Venray.

Bewegingen in de aardkorst hebben geleid tot een breukenstelsel, dat tot op de dag van vandaag actief is en in het landschap zichtbaar haar sporen heeft achtergelaten. Grote breuken in onze omgeving zijn de Peelrandbreuk en de Tegelenbreuk, maar er zijn nog veel meer parallelle- en zijbreuken. Deze breuken hebben de inrichting en het gebruik van het landschap bepaald. Zo koos de adel in de Middeleeuwen al voor het wonen aan de rand van de Peelhorst. Door de constante aanvoer van water van de Peelhorst en wijst (ijzerrijk kwelwater dat kan uittreden bij een geologische breuk) waren ze altijd verzekerd van grachten gevuld met water. Bovendien kon het wijstwater, dat een constante temperatuur heeft, minder gauw bevriezen.
Langs de breuken werden de watermolens gebouwd. Dat had te maken met de constante wateraanvoer en het hoogteverschil tussen slenk (gedaald gebied) en horst (opgestuwd gebied). Boeren kozen vroeger voor percelen in een wijstgebied, omdat er zelfs in de heetste zomers nog grondwater aanwezig was.
De natuurlijke barrière van de Peelmoerassen werd gebruikt als verdedigingslinie. Zelfs nog in de vorige eeuw werd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog de Peel-Raamstelling aangelegd om een mogelijke Duitse inval te vertragen.

De Peelhorst zorgde ook voor een rijk arsenaal aan grondstoffen. De winning van turf, maar ook van zand en grind, en de grootschalige productie van ijzer en houtskool zijn te herleiden naar de breuken.

Geopark Peelhorst en Maasvallei wil de verbanden en verhalen omtrent de breuken naar de oppervlakte te brengen om zo aan de bewoners van het gebied en aan de ‘buitenwereld’ te laten zien dat dit stukje Noord-Brabant en Limburg iets is om te koesteren: iets wat de moeite waard is om te beschermen en waar nodig te herstellen. Het uiteindelijke doel is om samen de UNESCO te overtuigen om de status ‘UNESCO Geopark’ toe te kennen.

Meer info is te vinden op de website van het Geopark: https://peelhorstenmaasvallei.nl/

De sprekers
Paul Sanders is programmamanager voor het Geopark. Dave Moorrees is beleidsmedewerker Vrijetijdseconomie bij Gemeente Venray. Tijdens de presentatie zullen zij zich verder introduceren.

Aanmelding
I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan via een e-mail naar: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit