Lezing Eureka! Innovaties in de Mijnstreek door Martin van der Weerden

12 oktober 2023

19:30 uur

Schunck Glaspaleis, Bongerd 18, 6411 JM Heerlen

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Op donderdag 12 oktober organiseert LGOG Kring Parkstad in samenwerking met Schunck een lezing in het kader van de Maand van de geschiedenis. De lezing Eureka! Innovaties in de Mijnstreek wordt gegeven door Martin van der Weerden en zal muzikaal ondersteund worden door William Charlier.

De Mijnstreek: een broeikas van experiment en innovaties
De komst van de spoorlijnen en de steenkoolmijnen omstreeks 1900 betekenden voor Heerlen, Hoensbroek, Kerkrade, Schaesberg en Brunssum (de Oude Mijnstreek) het begin van een explosieve groei. Een groei van economische activiteit, een groei van de bevolking, maar ook een enorme groei van inhoudelijke innovatie op vele gebieden. Van een ingeslapen, ouderwets gebied ontwikkelde de Mijnstreek zich in rap tempo tot een broeikas van experimenten en innovaties. De mix van de juiste mensen, voldoende middelen en de maatschappelijke noodzaak bleek heel vruchtbaar.
De mijnbouw leverde vernieuwingen op die op wereldschaal navolging vonden, zoals de Iterson-torens en de vriesmethode bij de aanleg van schachten in natte bodem. In de woningbouw werden nieuwe concepten uitgeprobeerd, even als het modernisme van de Amsterdamse School en de mogelijkheden van gewapend beton. Op medisch gebied, in de geologie en in het onderwijs werd een grote sprong voorwaarts gerealiseerd. De open sfeer voor nieuwe mogelijkheden vond ook zijn weerslag in de amusementswereld en de literatuur. De Mijnstreek werd modern en op veel gebieden toonaangevend.

De spreker

Martin van der Weerden was tot voor kort leraar geschiedenis aan het Bernardinuscollege in Heerlen. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de regionale geschiedenis o.a. via vele interviews en projecten rond de Tweede Wereldoorlog, de mijnbouwhistorie en migratie. Vanaf 2010 beschrijft hij een deel van zijn ervaringen in de rubriek “Van Nul tot Nu” en vanaf dit jaar ook in “Koempels, Pastoors en andere Parkstedelingen”.

U kunt zich aanmelden voor de lezing via mwvdweerden@ziggo.nl

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit