Lezing 'Een eeuw verf in Blerick: M. Bouts Verf- en Glas'

12 september 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin (Pastoor Kierkelsplein 20, Venlo)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Op maandag 12 september organiseert Kring Venlo de lezing Een eeuw verf in Blerick: M. Bouts Verf- en Glas door Frank Bouts.

De lezing

Bouts-verf is een goed voorbeeld van een lokaal ontstaan familiebedrijf dat eerst plaatselijk en regionaal en vervolgens ook nationaal ruimte wist te vinden voor de afzet van verfproducten. Begonnen als schildersbedrijf bouwt het bedrijf al snel een goede naam op. Opdrachtgevers als de Staats Spoorwegen enerzijds en lokale overheden anderzijds getuigen daarvan. Na het overlijden van oprichter Michiel Bouts besloten diens zonen Guill en Louis zich te concentreren op de productie van verf en het schildersbedrijf te beëindigen. Ondanks de moeilijke crisisjaren dertig heeft het bedrijf zich door kwaliteit te leveren kunnen handhaven. Klanten als HEMA en Rijkswaterstaat zijn daarvan het beste bewijs.

Na 1945 verandert het bedrijf sterk van karakter. Voor de afzet van verf wordt Bouts-verf steeds meer afhankelijk van levering aan schilders en detaillisten en is het belang van grote afnemers nog maar (zeer) beperkt. De naoorlogse ontwikkelingen in de verfindustrie en de afzetmarkt zijn ingrijpend: de doe-het-zelf markt doet zijn intrede en wordt van (groot) belang. Een efficiëntere productie en een goede logistiek in een nieuw te bouwen fabriek zijn noodzakelijk, echter door allerlei omstandigheden duurt het tot 1982 voordat die in gebruik kan worden genomen. In deze nieuwe fabriek wordt vol ingezet op een nieuw kleurenmengsysteem met de productie van verfpasta’s. En met succes! De nieuwe fabriek is al snel te klein en in 1994 wordt in Sittard een volledig nieuwe verfpastafabriek gebouwd. Winter-Bouts, zoals het bedrijf dan heet, is inmiddels volledig in Finse handen gekomen. De laatste Bouts heeft het bedrijf in 1986 verlaten.

De spreker

Frank Bouts werd in 1945 geboren in Blerick en ging in Venlo naar het Gymnasium. Na zijn studie Rechten in Nijmegen kwam hij in Roermond terecht en werkte daar als jurist achtereenvolgens bij Interpolis LVM en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Daarna was hij directeur bij de Stichting Omroep Limburg (de “moeder" van L1).

Na zijn pensionering kwam er tijd voor zijn hobby geschiedenis. Hij was vicevoorzitter van het LGOG van 2012-2020 en vicevoorzitter van de Sectie Monumenten van het LGOG van 2010-2020. Familie- en regionale geschiedenis hebben zijn bijzondere belangstelling.


Vorige activiteit | Volgende activiteit