Lezing door Peter Hamans over ‘De Beul van Bobruisk'

9 mei 2022

19:30 uur

Theaterhotel de Oranjerie

Op maandag 9 mei organiseert Kring Gelders Overkwartier van Roermond in samenwerking met de Stichting Rura een lezing over ‘De Beul van Bobruisk' door Peter Hamans.

De lezing

Peter Hamans is freelance journalist. Hij werkte jarenlang voor achtereenvolgens het Limburgs Dagblad, dagblad De Limburger en landelijke media. Hij was in 1976 aanwezig bij het proces van Hans Loyen in Roermond.

‘De beul van Bobruisk’ vertelt het verhaal van de uit Horn afkomstige oorlogsmisdadiger Hans Loyen die in 1976 werd gearresteerd en in datzelfde jaar door de rechtbank in Roermond tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Loyen was in de Tweede Wereldoorlog bewaker in een Joods dwangarbeiderskamp in Wit-Rusland waar hij in dienst van de SS verschrikkelijke misdaden pleegde. In een jaar tijd werden in Bobruisk mede door Loyens toedoen 1400 Joodse mannen en jongens vermoord. Loyen bleef jarenlang onder de radar totdat hij, vooral door de vasthoudendheid van enkele Joodse overlevenden van het kamp in Bobruisk, kon worden opgepakt.

Praktische informatie

U dient zich vooraf aan te melden per mail aan info@lgog-roermond.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit