Lezing door Louis Klaassens: ‘De geschiedenis van het bierbrouwen, het bier in Limburg en de Venlose brouwerijen’

9 oktober 2023

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: leden gratis; niet-leden € 7,-

Op maandag 9 oktober organiseert Kring Venlo een lezing over ‘De geschiedenis van het bierbrouwen, het bier in Limburg en de Venlose brouwerijen’ door Louis Klaassens.

De lezing
Hoe het eerste bier (ongeveer 4000 jaar geleden in Mesopotamië) gebrouwen is, weten we niet. Mogelijk heeft iemand een kom met gerstepap buiten laten staan die spontaan is gaan gisten De durfal die deze brij dorst te drinken, merkte dat hij (of zij) er opgewekt en vrolijk van werd. Deze drank beviel zo goed dat de Soemeriërs het recept noteerden nadat zij het schrift hadden uitgevonden. Bierbrouwen is in die tijd voorbehouden aan vrouwen vanwege het mystieke proces waarbij graan en water veranderen in bier.

In de middeleeuwen wisten mensen een ding zeker: van bier word je niet ziek omdat het bier tijdens het brouwproces wordt gekookt (het bevatte dus geen ziektekiemen). Dit bier bevatte maar weinig alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur en rokerig.

Dit en nog veel meer boeiende verhalen over de geschiedenis van het bierbrouwen vertelt Louis Klaassens u in het eerste deel van zijn lezing. In het tweede deel gaat hij in op de geschiedenis van het bier in Limburg en die van de Venlose brouwerijen. Want wist u bijvoorbeeld dat het Venlose woord voor een glas bier (“een klep”) niet geassocieerd moet worden met de brouwer Frans Klep, maar alles te maken heeft met de tinnen of verzilverde klapdeksel op een aardewerken of glazen bierpot?

De spreker
Louis Klaassens (Maasbree, 1976) is horecaondernemer, bierbrouwer en bierkeurmeester. Het bierbrouwen leerde hij bij het brouwersgilde Dionysos. Op zijn veertiende ging hij werken bij de Venlonazaal. Na omzwervingen via onder andere Tapperie, Take Five, Locomotief, De Gouden Tijger, Eetcafé Hemmingway en De Roeëje Lieuw heeft Klaassens sinds 2012 Speciaalbierencafé De Klep.

In 2022 kwam een droom uit en werd zijn eigen bierbrouwerij “de Klep” in gebruik genomen, waar Louis samen met partners Jan Fleurkens uit Venray, Roy Meijnen uit Sevenum en zijn vrouw Eef bier brouwt. Klaassens: „Bier heb ik altijd een fascinerend product gevonden. Het volkse, de gezelligheid die eromheen hangt, het hééft gewoon iets.”

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit