Lezing door Joost Welten en Lena Reyners over 'De vergeten prinsessen van Thorn'

6 maart 2023

19:30 uur

Het Witte Kerkje, Voorstad 72, Roermond

Entree: LGOG leden of donateur van Rura gratis; niet-leden € 2,50-

Op maandag 6 maart organiseert Kring Gelders Overkwartier van Roermond de lezing 'De vergeten prinsessen van Thorn' door Joost Welten en Lena Reyners.

De lezing
Historicus dr. Joost Welten heeft - geassisteerd door Lena Reyners - een pioniersstudie geschreven over de vrouwen van hoge adel die in de achttiende eeuw kortere of langere tijd stiftdame in Thorn waren: De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794). Op basis van een breed scala aan achttiende-eeuwse archivalia schetst hij hierin de leefwereld van deze dames: vrouwen die beschikten over een opmerkelijke vrijheid en die netwerken onderhielden die half Europa omspanden, maar die tegelijkertijd onder alle omstandigheden de eer van de familie hoog moesten houden. Door een schets van hun levens wordt meteen ook de plaats duidelijk die het stift Thorn innam in het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie en in de wereld van de hoge adel.

Het boek is een daverend succes geworden: het werd bekroond met de Geschiedenisprijs Huis van Arenberg, er kwam een tweede en een derde druk, er verscheen een Duitse vertaling en als klap op de vuurpijl wijdde het Limburgs Museum er een even ambitieuze als positief ontvangen tentoonstelling aan, waarvan Joost Welten de gastcurator was.

Op deze avond voeren Joost Welten en Lena Reyners u naar deze wereld van vrouwen van de hoge adel in de achttiende eeuw: een wereld die in sommige opzichten veraf van ons staat, maar die ons in andere opzichten heel nabij is.

Praktische informatie
Gelet op de belangstelling voor onze lezingen en het beperkt aantal plaatsen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden op het adres info@lgog-roermond.nl (alléén dit mailadres!) met vermelding of met u een introducé(e) meekomt.

Kort voorafgaand aan de lezing krijgen degenen die zich tijdig hebben aangemeld, een bevestiging per e-mail.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit