Lezing door Henri Smeets: ‘Bezoek van de Graf Zeppelin aan onze regio in 1930’

13 februari 2023

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Op maandag 13 februari organiseert de Kring Venlo een lezing ‘Bezoek van de Graf Zeppelin aan onze regio in 1930’ door Henri Smeets.

De lezing
Het is 11 november 1930. De bomen zijn kaal en de dagen beginnen kort te worden. Om half zes ’s morgens – het was nog donker – spoedden zich duizenden mensen te voet en met de fiets langs de Herungerweg en Stalbergerweg naar het vliegveld Grote Heide aan de oostkant van Venlo. Ze wilden niets van het aanstaande schouwspel missen. Dat schouwspel was het bezoek aan Venlo van een Duits luchtschip, de Graf Zeppelin, toentertijd een symbool van technische innovatie en vooruitgang in het algemeen. Voor de mensen binnen en buiten de stad was het bezoek van het luchtschip een sensatie van de eerste orde.

De Graf Zeppelin heeft op zijn vaarten in totaal bijna 50.000 mensen vervoerd en bijna 70.000 kg vracht en post. Gigantische aantallen voor die tijd. Op een van die vaarten werd dus Venlo bezocht. Henri Smeets neemt u mee naar die dag en vertelt o.a. wat eraan voorafging. Verder wordt onder meer ingegaan op de ontwikkeling van luchtschepen, het interieur van zo’n luchtreus en de inzet ervan. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de rol van Nedinsco bij het bezoek van de Graf Zeppelin aan Venlo en aan de bijzondere poststukken die dit bezoek heeft opgeleverd. Een aantal originele poststukken kunnen worden bekeken.

Henri Smeets heeft een onderwijsachtergrond, is gepensioneerd en woont in Swalmen. Hij was jarenlang actief als bestuurslid en anderszins binnen organisaties van heemkundige of cultuurhistorische aard. Hij publiceerde over tal van onderwerpen waarbij de Fossa Eugeniana een bijzondere plaats inneemt. Daarnaast behartigt hij de belangen van de stichting Menno van Coehoorn in de regio Noord-Limburg. Hij is actief als gids in o.a. het voormalig Brits Munitiedepot in Brüggen-Bracht, even over de landsgrens ter hoogte van Reuver. In Venlo was hij vanaf het begin o.a. actief betrokken bij de Venlo Academie.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit