Lezing ‘De moord op de Kartuizers 1572’

Op donderdag 23 juni organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek de lezing De moord op de Kartuizers 1572 door Rob Dückers. Rob is kunsthistoricus en werkzaam voor Emerson College European Center, de Europese campus van Emerson College uit Boston (MA).

De lezing

Op 23 juli 1572 speelt zich in het Roermondse kartuizerklooster Bethlehem een groot drama af. Roermond wordt wereldnieuws: de huurlingen van Willem van Oranje breken door de stadspoort en stormen de slecht verdedigde stad binnen. Ze gaan op zoek naar geld. In deze rooftocht, waarvan ook andere Roermondse kloosters en enkele burgers het slachtoffer zijn, wordt het kartuizerklooster het zwaarst getroffen. Twaalf leden van de gemeenschap – en de naar het klooster gevluchte secretaris van de bisschop – vinden hier uiteindelijk de dood. Velen van hen sterven na bespotting en marteling. De overlevenden moeten vluchten en het duurt vier jaar voor het leven in het klooster weer kan worden opgenomen.

Het nieuws van dit brute optreden verspreidt zich vliegensvlug, tot in Italië en Spanje aan toe. Het wordt uiteindelijk diverse malen te boek gesteld. Dit vormt later weer een inspiratiebron voor kunstenaars, die deze brute moord vaak op indringende wijze afbeelden. Op deze wijze wordt het gebeuren in Roermond visueel ingezet binnen de geschiedenis van de kartuizer orde en de contrareformatorische gedachte.

Praktische informatie

Let op! De ingang van de zaal ligt wat verstopt achterin het flatgebouw. Op de Odasingel ter hoogte van theater VOLT (Odasingel huisnuumer 88) ziet u aan de overkant het wooncomplex Oda Park. Staande met het gezicht naar de markering Oda Park, 685-917, gaat u de direct rechts gelegen doorgang in. Na ca. 40 m. bevindt zicht rechts een glazen schuifdeur met daarop aangebracht de tekst “lezing LGOG”.

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit