Lezing ‘Boxmeerse goud- en zilversmeden’ door Herman Jan van Cuijk
18 november 2024
19:30 uur
Auditorium Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ
Entree: leden gratis; niet-leden €5,-
LGOG Kring Venray nodigt u van harte uit voor de lezing ‘Boxmeerse goud- en zilversmeden’ door Herman Jan van Cuijk op maandag 18 november.
De lezing
In de jaren negentig heeft Herman Jan van Cuijk een studie gedaan naar de Boxmeerse goud- en zilversmeden en daar een publicatie over geschreven. In zijn lezing zal hij eerst ingaan op de redenen en oorzaken (politieke en religieuze achtergronden) waarom juist Boxmeer zich vanaf de 18e eeuw ontwikkelde tot hét zuidelijk centrum van kerkelijke zilversmeedkunst. Vervolgens zal hij vertellen welke edelsmeden er in Boxmeer werkzaam waren: van de eerste twee starters van een Boxmeerse stavelij (zilverwerkplaats) tot de laatste van in totaal ca. 150 meesterlijke navolgers. Aan de orde komen verder de zakelijke aspecten, de rol van de ‘mooie/liefhebbende Boxmeerse meisjes’, de keurtekens, de kerkelijke markt, het gildezilver en de profane bestellingen. De spreker zal voorbeelden geven van wat er zoal in Boxmeer is gemaakt. Ook zal hij ingaan op enige Venrayse relaties en op de zilversmeden in de Brabantse, Limburgse en Nederrijnse omgeving. Aan het laatste onderdeel van zijn lezing heeft de spreker een ietwat geheimzinnige titel meegegeven: ‘Eigen schuld – Dikke bult’.
De spreker
Herman Jan van Cuijk (Boxmeer, 1941) heeft diverse boeken over historische onderwerpen geschreven, maar ook vele artikelen in de plaatselijke couranten en voor ‘Merlet’, het tijdschrift van de ‘Historische Kring Land van Cuijk’. Verder heeft Herman Jan diverse bestuursfuncties bekleed. Hij was onder andere voorzitter van de Monumentencommissie in Boxmeer en een tijd voorzitter van de ‘Historische Kring Land van Cuijk’. Ook was hij 8 jaar lid van de gemeenteraad van Boxmeer.
Herman Jan van Cuijk heeft Venrayse ‘roots’: hij is de zoon van de Boxmeerse horlogemaker en goud- en zilververkoper Antoon van Cuijk en de uit Venray afkomstige Marie Kemps. Zijn moeder was de dochter van de bekende Jean Kemps (1864 - 1944), caféhouder aan het Henseniusplein, en van Maria Antonia Baltissen (1870 - 1944). Laatstgenoemde was een dochter van de Venrayse smid Gerard Baltissen. Jean Kemps en Maria Antonia Baltissen zijn omgekomen bij het grote bombardement van Venray op 12 oktober 1944. Hierbij kwamen ook hun zoon Harry Kemps (37 jr), dochter Anna Kemps (33 jr) en huishoudster Truus Tijssen (18 jr) uit Heide om het leven.
Gelieve zich aan te melden via een e-mail naar: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl.
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit