Lezing 'Archeologisch onderzoek op het Tempsplein in Heerlen'

19 mei 2022

19:00 uur

Museum voor Grafcultuur te Stein (Hoppenkampstraat 14a)

Entree: Leden: gratis. niet-leden € 5,-

Op donderdag 19 mei organiseert Sectie Archeologie een lezing 'Archeologisch onderzoek op het Tempsplein in Heerlen'.

De lezing

Romeins Heerlen (Coriovallum) is ontstaan op de kruising van twee belangrijke hoofdwegen uit de Romeinse tijd: de weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen (Via Belgica) en die van Trier naar Xanten (Via Traiana). Al sinds de vroege twintigste eeuw worden hier bij graafwerkzaamheden regelmatig resten uit de Romeinse tijd aangetroffen, zodat al heel wat over deze Romeinse nederzetting bekend is. Naast het voor Nederland unieke Romeinse badgebouw (het huidige Thermenmuseum) gaat het daarbij om resten van bewoning, verschillende wegen, pottenbakkersovens en een laat-Romeinse versterking in de vorm van een spitsgracht. Juist omdat het veelal om kleine puzzelstukjes gaat, is er ook nog veel onbekend. Malta-onderzoek biedt de mogelijkheid om nader onderzoek uit te voeren en draagt bij tot de beantwoording van die vragen. Sinds het Verdrag van Malta (1992) zijn ontwikkelaars verantwoordelijk voor een zorgvuldige omgang met het nationaal erfgoed. Indien belangrijke archeologische resten verloren dreigen te gaan, worden zij verplicht deze te laten onderzoeken.

Dit gebeurde eveneens in 2016 in het kader van een riool- en wegrenovatie op het Tempsplein, slechts vijftig meter van het Romeinse badgebouw vandaan. Tijdens dit onderzoek bleek het gebied enorm rijk te zijn aan goed bewaarde archeologische resten en kwam er verrassend veel nieuwe informatie over Romeins Heerlen tevoorschijn. Naast de algemene standaardvragen naar de aard, conservering, interpretatie en datering van archeologische resten golden de centrale vragen van het onderzoek vooral de laat-Romeinse spitsgracht en enkele Romeinse wegen. Hoe verliepen zij precies, hoe zagen zij er (door de tijd) uit, en welke begin- en einddatering hebben zij? Het onderzoek heeft deze vragen ten dele beantwoord en bovendien geleid tot nieuwe vragen.

Gerard Tichelman, archeoloog bij RAAP, voerde dit project uit en vertelt u op deze avond meer over het uitgebreide onderzoek dat plaatsvond op het Tempsplein.

Praktische informatie

Vanaf 19:00 bent u welkom voor een kopje koffie in het Museum voor Grafcultuur te Stein. De lezing start om 19:30 en duurt tot 21:00. Leden kunnen de lezing gratis bijwonen, niet-leden dienen €5,- contant te betalen bij de locatie. Er is plek voor maximaal 25 personen, dus meld je snel aan via deze link.


Vorige activiteit | Volgende activiteit