Landschapsdag Limburgs erfgoed bij terreinbeheerders: Verleden bewaren, heden ervaren, toekomst verzekeren

30 augustus 2024

09:30 uur

Gemeenschapshuis Mook, Groesbeekseweg 3, 6585 KE Mook

Entree: € 25,- (incl. lunch en borrel)

Op vrijdag 30 augustus organiseert commissie Landschapsgeschiedenis van het Koninklijk LGOG in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Natuurmonumenten de zesde Landschapsdag.

Hoe gaan terreinbeheerders om met erfgoed? Een belangrijk thema, want de keuzes die terreinbeheerders zoals Het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, en kleinere particuliere terreinbeheerders zoals Stichting Jules Geradts, eigenaar van het Munnichsbosch, nu maken, kunnen grote gevolgen hebben voor de beleving én bestudering van het landschap, nu en in de toekomst. Dat thema staat centraal op de zesde dag van de Limburgse landschapsgeschiedenis.

Het programma presenteert de rijke collectie van cultureel, historisch en landschappelijke erfgoed bij terreinbeheerders in de provincie Limburg. Doel is om beheerders, beleidsmakers en publiek bewuster te maken van de kansen en uitdagingen die dit erfgoed in deze natuurgebieden biedt.

De lezingen gaan over de rijke erfgoedcollecties, monumentale ensembles, natuurontwikkeling in combinatie met erfgoed en de uitdagingen van terreinbeheerders om het historische landschap aan te laten sluiten bij hoge natuurwaarden. In de middag zijn er diverse excursies in de omgeving van Mook, waaronder Landgoed Mookerheide. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie. Keynote spreker is Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten.

Programma, informatie en inschrijven

Deelname: €25,- inclusief lunch en borrel. U kunt zich inschrijven via het formulier in deze link. Meer informatie kunt u vinden via de volgende links:
Het volledige programma;
De inhoud van de lezingen;
CV van de sprekers.

Programma


Dagvoorzitter Elyze Storms-Smeets (Gelders Genootschap/Wageningen University & Research)

9:30 – 10:00 Inloop en registratie

10:00 – 10:15 Welkom en inleiding door Pieter Caljé, voorzitter commissie Landschapsgeschiedenis LGOG en introductie dagvoorzitter

10:15 – 11:00 Keynote: Limburgs erfgoed bij terreinbeheerders – Verleden bewaren, heden ervaren, toekomst verzekeren door Michiel Purmer (Natuurmonumenten)

11:00 – 11:30 Het beheer van grote (en kleine) monumentale ensembles bij het Limburgs Landschap. Wat komt er zoal bij het beheer kijken? door René Gerats (Limburgs Landschap)

11:30 – 12:00 Natuurontwikkeling en erfgoed: hoe gaan die samen en wat zijn de ervaringen? door André Hassink (Natuurkracht)

12:00 – 14:00 Excursie met lunch onderweg naar Mook (gids Huys te Moock), Mookerheide (gids Huys te Moock), Mookerschans en Heumensche Schans (gids Ger Frenken) of landgoed Jachtslot Mookerheide (gidsen Natuurmonumenten)

14:00 – 14:30 Koffie/thee pauze

14:30 – 15:00 Cultureel erfgoed en natuurherstel: tegenstelling en samengaan door Gerard Jonkman (Staatsbosbeheer)

15:00 – 15:30 Particuliere landgoedbeheerders en de uitdagingen die spelen op het gebied van erfgoed door Annelies Wind (LBP|Sight)

15:30 – 16:30 Paneldiscussie

Panelleden: Linde Egberts (RCE), Wilfred Alblas (Limburgs Landschap), Ton Hermanussen (Natuurmonumenten), René de Bondt (LPG) en Maurice Paulissen (OU).

16:30 – 16:35 Afsluiting door Elyze Storms-Smeets

16:35 – 17:30 Borrel

We zien u graag op 30 augustus a.s. in Mook!


Vorige activiteit | Volgende activiteit