Jaarvergadering LGOG De Westelijke Mijnstreek met aansluitend lezing door Chris Dols

27 februari 2025

18:45 uur

Odasingel 90, Sittard

Graag nodigen wij u uit voor de jaarvergadering van LGOG De Westelijke Mijnstreek op donderdag 27 februari a.s. met aansluitend de lezing 'Vensters op een veelkleurig verleden, De nieuwe historische canon van Limburg’ door Chris Dols.

Agenda jaarvergadering (start 18.45 uur)
1. Opening
2. Mededelingen en vaststelling agenda
3. Verslag over het jaar 2024 (zie bijlage I)
4. Verslag van de penningmeester over het jaar 2024 (zie bijlage 2)
5. Bevindingen van de kascontrolecommissie. Instellen kascommissie 2025.
6. Verdere activiteiten 2025 (lezingen en excursies zie bijlage 3)
7. Voorbereiding jubileumjaar 2026
8. Werving bestuursleden.
De functies voor voorzitter en secretaris zijn vacant. Het staat leden vrij op grond van artikel 9 lid 3 en lid 4 van de Statuten en artikel 43 lid 2 van het Huishoudelijk Reglement kandidaten voor te dragen.
9. Uitreiking verenigingsspeld aan jubilarissen
10. Rondvraag en sluiting

De vergaderstukken kunt u hier vinden.

De avond vervolgt met om 19.30 de lezing ‘Vensters op een veelkleurig verleden, De nieuwe historische canon van Limburg’ door Chris Dols.

In oktober 2024 verscheen de nieuwe historische canon van Nederlands meest zuidelijke provincie. Jarenlang is er door een team van historici en vakdidactici gewerkt aan dit herijkte overzicht van personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen die kunnen worden gezien als essentieel voor het begrijpen van het verleden van het gebied dat tegenwoordig Limburg heet. Daarbij moesten complexe vragen worden gesteld en harde keuzes worden gemaakt. Om er een paar te noemen: is een canon überhaupt gewenst? Aan welke inhoudelijke eisen zou een nieuwe canon moeten voldoen? Wie is er eigenlijk ‘de baas’ over de geschiedenis? Over wiens of wier geschiedenis zou het moeten gaan? En tot welke indeling van ‘vensters’ oftewel hoofdstukken zou dat alles moeten leiden? In deze lezing geeft historicus en erfgoedspecialist Chris Dols een unieke blik achter de schermen van de totstandkoming van de nieuwe canon van Limburg en vertelt hij meer over historische canonvorming in het algemeen. Wat of wie had volgens u zonder meer in de nieuwe canon moeten staan? Kom luisteren en meng u vooral in de gedachtewisseling. Want dat is uiteindelijk waar historische canons vaak voor bedoeld zijn: het op gang brengen en houden van het gesprek over het verleden.

Over de spreker
Chris Dols (1985) studeerde cum laude geschiedenis aan de Radboud Universiteit, waar hij in 2014 ook promoveerde, en aan de Universiteit van Amsterdam en de University of Dundee. Tussen 2013 en 2019 werkte hij als archivaris bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Thans is hij als coördinator Academisch Erfgoed verbonden aan de Nijmeegse universiteit en als research fellow aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Al meer dan vijftien jaar is hij bestuurlijk en redactioneel actief voor het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).

Gelieve zich voor de jaarvergadering en lezing aan te melden via dit formulier.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit