Jaarvergadering en lezing 'De jacht op ‘asocialen’ in Venlo tijdens de Duitse bezetting’

Op maandag 11 april organiseert Kring Venlo de jaarvergadering met aansluitend om 20:15 uur de lezing De jacht op ‘asocialen’ in Venlo tijdens de Duitse bezetting door Gerrit van der Vorst. De vergaderstukken kunt u hieronder vinden.

De lezing

Op 13 juli 1943 vaardigde politiepresident Piet Kooijmans voor zijn ambtsgebied Limburg en Noord-Brabant de regeling ‘Tewerkstelling van asociale elementen’ uit. Mensen die zich volgens de lokale autoriteiten onmaatschappelijk gedroegen, mochten – zonder vorm van proces en zonder directe aanleiding – worden afgevoerd naar dwangarbeiderskampen. De regeling paste op een A4-tje en maakte willekeur mogelijk. De gemeentepolitie mocht iedereen oppakken, die zich in haar ogen storend gedroeg.

In Venlo werden een paar dagen later al nachtelijke arrestaties verricht en zo werden gezinnen op slag beroofd van hun kostwinners. De zuivering van de Venlose samenleving kende een misdadig en dramatisch dieptepunt met de deportatie van zigeuners uit Venlo. De geschiedenis van deze zuiveringen, die na de bevrijding nauwelijks aandacht kregen, wordt in deze lezing belicht. Zelf is Van der Vorst zowel een nazaat van ‘asocialen’ als van een politieman die in Venlo betrokken was bij hun vervolging.

Vergaderstukken

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit