Jaarvergadering en excursie Fort St. Michiel

Op zaterdag 16 februari organiseert de Sectie Monumenten de jaarvergadering met aansluitend een presentatie over het Fort St. Michiel door de heer Jos van der Weerden, die in dienst van het archeologisch onderzoeksbureau BAAC de archeologische opgravingen heeft geleid. Gevolgd door een rondleiding over het terrein van het Spaanse Fort St. Michiel 1641.

Fort St. Michiel

In 2010 heeft het archeologisch onderzoeksbureau Archeodienst BV in opdracht van de gemeente Venlo onderzoek gedaan op het voormalige kazerneterrein van de Frederik Hendrik kazerne. Aanleiding was dat het kazerneterrein een andere invulling zou krijgen met een voetbalstadion voor VVV en een Multi Functioneel Centrum voor commerciële en publieke doeleinden.

Bekend was dat op deze plek het Fort St. Michiel had gestaan. In 1641 was men met de bouw begonnen en in ca. 1865 is het afgebroken nadat de strategische en militaire betekenis was verdwenen. Vanaf 1910 is de Frederik Hendrikkazerne op het Fort gebouwd en inmiddels ook weer buiten gebruik gesteld.

De gemeente Venlo ging in eerste instantie in de negentiger jaren nogal laconiek om met het Fort. Doordat een groep Venlonaren en Blerickenaren in opstand kwam tegen het Venlose beleid met betrekking tot het Fort, veranderde ook de communis opinio van het Venlose gemeentebestuur.

Let op! Inschrijven kan tot uiterlijk 13 februari!

Bekijk hier het volledige programma en uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit