"Hoe leit dit kindeke"

28 december 2018

14:30 - 16:30 uur

Het Heemhuis: Stationsstraat 73, Deurne

Entree: €10

In navolging van de gewoonte van Kring Ter Horst om elk jaar vlak na Kerstmis een korte excursie te organiseren, nodigen zij u van harte uit om deel te nemen aan de excursie van vrijdag 28 december.

Deze keer brengt de excursie u mee naar het Heemhuis in Deurne. Op dit moment is daar een expositie te bewonderen van internationale kerstgroepen met het thema: 'Hoe leit dit kindeke'.

Het fenomeen “Kerststallen” is al een oud begrip dat we te danken hebben aan de heilige Franciscus ( 1182-1126). Om het kerstverhaal uit te leggen aan de ongeletterde middeleeuwse bevolking van het dorp Greccio maakt hij gebruik van de toen populaire mystiekspelen. Dit idee werd door de Franciscaner monniken verspreid in heel Europa en het gespeelde kerstverhaal werd gemeengoed vanaf de 16de eeuw. In de 19de eeuw begonnen gegoede burgers met een kleine kerststal rond kerstmis hun huis te versieren.

Dit jaar stellen Cees en Regina Senders een deel van hun enorme verzameling kerstgroepen ten toon in het Heemhuis. Ze bezitten kerstgroepen uit de hele wereld van klein tot groot. Aan de hand van oude figuurzaag tekeningen maakt Cees zelf nog steeds kerstgroepen en zijn vrouw borduurde een aantal kerstgroepen die ook te bewonderen zijn.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit