Habetslezing 2024

16 oktober 2024

19:00 uur

Limburgs Museum Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo

Entree: gratis

Op woensdag 16 oktober bent u van harte welkom voor de Habetslezing 'Voor iedereen, van iedereen. Geschiedenis en het brede publiek' door Dolly Verhoeven.

Voor iedereen, van iedereen. Geschiedenis en het brede publiek
Publieksgeschiedenis leeft. Televisieprogramma’s over het Nederlandse verleden trekken grote aantallen kijkers. Voor de uitzending van het Verhaal van Nederland over Willem van Oranje zaten begin dit jaar 1,5 miljoen mensen voor de buis. Open Monumentendag trekt soortgelijke aantallen: 1,3 miljoen bezoekers in 2023. De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis was vorig jaar goed voor 600.000 deelnemers. Ook historische tentoonstellingen doen het goed. Een tentoonstelling over Friesland in de middeleeuwen noteerde in 2023 70.000 mensen. Het Limburgs Museum wist dat jaar het bezoek te verdubbelen, mede dankzij de expositie over de Zonnekoning en de Prins van Oranje, die door bezoekers werd gewaardeerd met een 8,6.

Toch is het bereiken van een breed publiek niet zomaar vanzelfsprekend. Naast succesverhalen zijn er valkuilen en is er risico op mislukking. Dat weet iedereen die weleens betrokken is geweest bij de organisatie van een historische lezing, een tentoonstelling of een wandelroute. De voorbereidingen daarvan gaan meestal gepaard met discussies en lastige keuzes. Op wie richten we ons? Welk verhaal willen we brengen? En in welke vorm? Hoe waarborgen we de kwaliteit? En hoe ‘wetenschappelijk verantwoord’ moet het allemaal zijn?

Over dit soort vragen wordt niet alleen in de praktijk nagedacht, ook universiteiten richten zich steeds nadrukkelijker op het bereiken van maatschappelijke impact en op de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. In Nijmegen gebeurt dat in de vorm van een cursus Publieksgeschiedenis, Amsterdam kent een master Publieksgeschiedenis en Utrecht een Erfgoed- en Publieksgeschiedenis Lab. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het bereiken en betrekken van het brede publiek hoog op de agenda sinds de ondertekening van het Verdrag van Faro, dat inzet op de betekenis van erfgoed voor gemeenschappen.

In haar lezing geeft Dolly Verhoeven een theoretisch en praktisch overzicht van het brede veld van publieksgeschiedenis. Ze reflecteert op uitgangspunten, bespreekt afwegingen, benoemt valkuilen en laat aan de hand van concrete voorbeelden zien welke keuzes er gemaakt zijn, en met welk effect. Ze biedt een kijkje achter de schermen vanuit haar eigen ervaring en geeft tips voor wie zelf een historisch publieksevenement wil organiseren.

Dolly Verhoeven (1959) was van 2008 t/m 2019 bijzonder hoogleraar Nijmeegse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Sinds 2014 is zij aan diezelfde universiteit bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis. In beide functies heeft zij zich beziggehouden met het bereiken van publieksgroepen buiten de academische wereld. In de loop der jaren gaf zij leiding aan een groot aantal historische projecten, waaronder vijf Gelderse erfgoedfestivals. Zij was initiatiefnemer en eindredacteur van het Verhaal van Gelderland, een vierdelig overzicht van de Gelderse geschiedenis dat in 2022 verscheen. Naast haar aanstelling als hoogleraar werkt Dolly Verhoeven als historisch ondernemer vanuit haar bureau Storia te Apeldoorn.

Noteer deze activiteit in uw agenda. We hopen op uw aanwezigheid.

Graag vooraf aanmelden via e-mail: info@lgog.nl.

Foto gemaakt door Jan Adelaar


Vorige activiteit | Volgende activiteit