Habetslezing 2021 door Hans Renes

22 juni 2021

19:30 uur

Online via het Youtubekanaal van LGOG

Op dinsdag 22 juni kunt u vanaf 19:30 uur de Habetslezing 2021 bekijken. Dit jaar op een iets andere manier dan anders: namelijk online. Via het YouTubekanaal van LGOG zal de lezing beschikbaar zijn (en blijven).

De Habetslezing wordt dit jaar gegeven door prof. dr. Hans Renes. Hij studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waarbij hij zich specialiseerde in de historische geografie. Daarnaast bekwaamde hij zich in de agrarische planologie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Renes was de laatste jaren verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarbij hij een taak had binnen de Master Erfgoedstudies, en was hoogleraar Erfgoed en Ruimte.

Renes zal tijdens zijn lezing vertellen over Limburgse landschappen en identiteiten. In de afgelopen 35 jaar is het Limburgse landschap een rode lijn door zijn loopbaan geweest. Regelmatig heeft hij daarbij ook gebruik gemaakt van publicaties van Habets. Volgens Renes wordt de relatie tussen landschap en identiteit in Limburg vaak genoemd, maar zelden geproblematiseerd of beschreven. Renes wil in de lezing dan ook dieper ingaan op de relatie tussen mensen en hun omgeving. De identiteit van een regio of een landschap wordt namelijk bepaald en gedefinieerd door de bewoners ervan en verandert net als die bewoners zelf voortdurend. De relatie van mensen met hun omgeving, en de wijze waarop ze zich met hun omgeving identificeren, wordt voor een deel bepaald door hun activiteiten en door wat ze doen. Hoofdonderwerpen in deze lezing zijn de Maas, de invloed van het katholicisme op het landschap, de mijnstreek en het Heuvelland.


Vorige activiteit | Volgende activiteit