Genealogische Markt

Wie zijn mijn voorouders, waar komen ze vandaan, waar hebben ze gewoond?
Daarvoor is onderzoek nodig, maar hoe doet u dat en waar moet u ergens beginnen? Start uw onderzoek tijdens de Genealogische Markt op zaterdag 14 oktober 2023 in Weert.

De Genealogische Markt wordt georganiseerd door het Gemeentearchief Weert i.s.m. de Sectie Genealogie, de Kring Weert eo van het LGOG en Bibliocenter Weert. De markt biedt u de kans om met hulp van deskundige vrijwilligers meer te weten te komen over uw voorouders. Dit onderzoek is gratis.

U kunt op zaterdag 14 oktober van 10.00 uur tot 15.00 uur terecht in de studiezaal van het Gemeentearchief in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 op de eerste etage.

Programma:

10.00 – 10.15 uur: Opening en welkomstwoord.

10.15 – 11.00 uur: presentatie ‘Hoe start ik mijn genealogische onderzoek?’ door Fred Baltus (Jan-Peeterszaal op de 2e verdieping).
Vanwege beperkte plaatsen inschrijven via: k.krijntjes@weert.nl. Inschrijven is mogelijk tot woensdag 11 oktober. Vol is vol!

12.45 – 13.30 uur: presentatie ‘Hoe start ik mijn genealogische onderzoek?’ door Fred Baltus (Jan-Peeterszaal op de 2e verdieping).
Vanwege beperkte plaatsen inschrijven via: k.krijntjes@weert.nl. Inschrijven is mogelijk tot woensdag 11 oktober. Vol is vol!

13.30 uur: Ledenvergadering Sectie Genealogie LGOG.

10.00 – 15.00 uur: Vraag een expert (Studiezaal op de 1e verdieping).

Beschikbare informatie

U kunt gegevens opvragen en inzien tot vijf generaties terug. Uw voorouders moeten ingeschreven hebben gestaan in een gebied dat begrensd wordt door de gemeenten Budel, Maarheeze, Kinrooi(B) Maaseik (B), Nederweert, Roermond, Roggel, Someren en Weert.

Digitaal zijn de gegevens beschikbaar uit de burgerlijke stand die teruggaat tot 1796, en de Doop- Trouw en Begrafenisregisters die zelfs tot 1550 teruggaan. Verder zijn de kadastrale kaarten digitaal in te zien.

Alle percelen, gebouwen en andere objecten op de kaart worden in een database opgenomen. Deze gegevens worden aan de percelen gekoppeld en er zijn bijvoorbeeld genealogische gegevens aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een geografisch overzicht van alle percelen en hun eigenaar met alle bijbehorende informatie door de tijd heen.

Zo mogelijk kunt u een uitdraai van de digitaal beschikbare gegevens meenemen.

Handig om mee te nemen

Om de belangstellenden goed van dienst te zijn, is het raadzaam om zoveel mogelijk persoonsgegevens van uw ouders of grootouders mee te nemen. Denk daarbij aan de volledige voornamen en achternaam, de geboortedate en huwelijksdata. Een trouwboekje bevat al deze gegevens. Aan de hand hiervan kan het onderzoek naar uw eigen familie van start gaan.

Gratis

Aan het onderzoek en de uitdraai tijdens deze Genealogische dag zijn géén kosten verbonden. Meer informatie over deze activiteit vindt u op de website www.erfgoedhuisweert.nl of stuur een mail naar k.krijntjes@weert.nl.

Lees ook

Webpagina Genealogie

De Genealogische Markt wordt georganiseerd door het Gemeentearchief Weert i.s.m. de Sectie Genealogie, de Kring Weert eo van het LGOG, het LGGI/Aezelprojek en Bibliocenter Weert.

Hier staat het persbericht


Vorige activiteit | Volgende activiteit