VOL: Excursie Neanderthalersite Veldwezelt - Hezerwater

14 mei 2022

13:30 uur

2e Carabinierslaan 145, Veldwezelt

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Deze excursie is inmiddels volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Op zaterdag 14 mei organiseert de sectie archeologie een excursie naar de Neanderthaler vindplaats in Veldwezelt.

Over de vindplaats

De Neanderthalersite in Veldwezelt is een unieke archeologische site. Het is de eerste beschermde (Belgische) archeologische site die voor het publiek ontsloten werd. Je maakt er niet alleen kennis met haar vroegere bewoners, de Neanderthalers, maar aan de hand van de geologische opbouw van de wanden kom je ook meer te weten over ijstijden en de evolutie van het klimaat.

De site bevat bewoningssporen van 133.000 jaar geleden. Je maakt als bezoeker letterlijk een sprong terug in de tijd. Langs een ca. 80 meter lang wandelpad ontmoet je de bewoners van weleer: de wolharige neushoorns, de bizons, een mammoet. Je leert in welke periodes de Neanderthalers in deze contreien vertoefden, en hoe er de opeenvolging van koude (ijstijd) en warme (tussenijstijd) periodes verliep.

Praktische informatie

De excursieleider is ir. Jean Pierre de Warrimont. Hij heeft de vindplaats ontdekt en heeft hier deelgenomen aan de opgravingen van de Universiteit van Leuven, tussen 1995 en 2002. Overige deelnemers betalen €5,00, te voldoen bij de ingang van de vindplaats. Aanmelden kan via een mail naar archeologie@lgog.nl. Ben er snel bij, want er zijn 15 plaatsen beschikbaar.

U vindt de Neanderthaler site als u vanuit Maastricht naar het westen richting Veldwezelt rijdt (richting Hasselt). Vóór de brug over het Albertkanaal in Veldwezelt moet u linksaf slaan. Na 200 meter ligt aan de linkerkant van de weg de vindplaats. U kunt hier parkeren.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit