“Duits Lijntje”

6 juni 2019

20:00 uur

Zaal 'De Pub, St. Janstraat 48, Ottersum

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden betalen €3

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de NV Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-maatschappij werd opgericht. Een uitstekende reden voor de Historische Kring Maas en Niers om op donderdag 6 juni een lezing over de NBDS te organiseren.

De NBDS was een spoorwegonderneming die het vervoer per spoor verzorgde tussen het Nederlandse Boxtel en Wesel in Duitsland. De onderneming was vooral in Nederland bekend onder de naam “Duits Lijntje”. De voornaamste reden dat de spoorlijn Wesel – Boxtel werd aangelegd was dat dit traject de ontbrekende schakel was in de snelste verbinding Londen – Berlijn – Sint-Petersburg.

Voor Gennep heeft deze spoorlijn veel betekend. Aanvankelijk was de maatschappij gevestigd in Rotterdam, later werd dat Gennep. Ook was hier de centrale werkplaats gevestigd. Bovendien fungeerde Gennep als grensstation aan Nederlandse zijde.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog luidde de neergang van NBDS in, hoewel het nog enkele tientallen jaren zou duren voordat er helemaal geen treinen meer zouden rijden over het spoor van het Duits Lijntje.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit