Documentaire en interview met Hai Gout: Renoveren - Restaureren - Recycling of Cradle to Cradle? Van Erfgoed tot ‘ErfGout’.

11 september 2023

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin, Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: leden gratis; niet-leden €7,-

Op maandag 11 september organiseert Kring Venlo een avond met Hai Gout.

Tijdens deze avond wil Hai Gout (1946, Venlo) u een inkijk geven in zijn moeizame strijd in en om Venlo om het historisch erfgoed te behouden. In tegenstelling tot het gebruikelijke model van een lezing kiest Hai Gout ervoor om, om praktische en instructieve redenen, deze avond in een docu-gespreksvorm te gieten.
Eerst wordt u over de persoon Hai Gout geïnformeerd: over hoe deze familie zo intens met Venlo verweven is geraakt. Over hoe Hai door de praktische overdracht van veel ambachtelijke technieken terecht kwam bij de restauratie van gebouwen, meubels en rijtuigen, om uiteindelijk terecht te komen op de modelmakerij en designafdeling van Océ van der Grinten.
Daarna zult u via een filmverslag van de hand van Hay Joosten getuige zijn van de strijd om een historisch, verwaarloosd, object: de koets van Kasteel Arcen uit medio 1850. Nadat deze werd verworven, hebben de volgende activiteiten plaatsgevonden:

  • documenteren
  • restaureren/renoveren naar de technieken uit die tijd
  • met materialen uit die tijd
  • met respect voor de in die tijd gebruikte methodieken. (hulpmiddelen)

Ook zal Hai op vragen van de bezoekers ingaan. Dat kunnen vragen zijn over de koets van kasteel Arcen, alsook vragen over de historische watermolen in Arcen, het Hoogwaterhuis en de vele kruisen en kapellen. En zeker niet te vergeten de Hansenhof. Als er nog tijd gevonden wordt, zullen we met Hai over enkele historische parels van Venlo praten zoal het Kranenbreukerhuis in Tegelen, de schoorsteen van Canoy-Herfkens, het kasteel Arcen etc.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit