Biografie van de Maas: Een internationale expertmeeting

17 januari 2019

09:30 - 13:00 uur

Limburgs Museum, Keulsepoort 5, 5911 BX Venlo

De landschapscommissie van het LGOG is als partner betrokken bij een internationale expertmeeting op 17 en 18 januari, georganiseerd door het Limburgs Museum en de Faculty of Arts and Social Sciences van de Universiteit Maastricht.

Klimaatverandering, watermanagement en erfgoed zijn thema’s waar gemeenschappen overal ter wereld sterk over voelen. Voor bewoners van de provincie Limburg culmineert dit in hun relatie met de rivier de Maas. 1993 en 1995 staat bij velen nog te boek als de jaren van de grote overstromingen. Het directe gevolg: de Maaswerken, het grootste rivierdelta project in Nederland. Deze ingreep veranderde de Maas fundamenteel. Niet alleen werd de waterveiligheid verhoogd, maar ook werden het erfgoed en de natuur van de rivier opnieuw ontworpen.

Deze grootschalige ingreep vormt de achtergrond van de internationale expertmeeting. Tevens spelen echter ook de groeiende discussie over het belang van een landschapsbiografie en de gevolgen van het tijdperk van het Antropoceen mee. Onderzoekers, professionals en citizen scientists komen bijeen om te praten over water en rivieren in het algemeen en de Maas in het bijzonder. De centrale vraag is: wat is de Maas? Wat is haar betekenis in termen van erfgoed, ecologie en infrastructuur?

Het programma op de donderdagochtend 17 januari is open voor iedereen. De toegang is gratis. N.B. De voertaal van deze expertmeeting is het Engels.


Let op! De inschrijving sluit op 9 januari en er is plek voor max. 50 inschrijvingen.

Bekijk hier het programma >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit