Archeologische wandeling in Beek

4 juni 2022

15:00 uur

Kasteel Genbroekstraat

Op zaterdag 4 juni organiseert de sectie archeologie een wandeling door het archeologische landschap van Beek.

Over de wandeling

Langs de Keutelbeek in Beek lagen in het verleden diverse grote hoeven, onder andere de Kelmonderhof, Geverikerhof, Vroenhof, Binsveldhof, Aldenhof en de Neerbeekerhof. In 1381 werd de carréhoeve Genbroek, nabij Geverik, gebouwd. De bovenslagmolen bij Genbroek werd door de leerlooier gebruikt om de eikenschors te malen.

Op het landgoed van het Genbroek zijn nog diverse historische elementen bewaard gebleven, zoals de ijskelder, het bronhuis en een pomphuis met voorraadtank. Het landgoed grenst aan het Kelmonderbos, in het verleden een productiebos voor Beekse burgers. Het bos heeft een combinatie van droog (hoog) deel en moerassig gebied. Het hoge deel (plateau) tussen Beek en Kelmond werd rond ca. 5000 v. Chr. bewoond door de Bandkeramiekers. Diverse opgravingen hebben in deze omgeving plaatsgevonden. Tijdens de laatste opgraving in 2005 werd een versterkte nederzetting gevonden, een ‘Erdwerk’. Op de rand van dit plateau vinden we een verdedigingswal, die sinds de middeleeuwen gebruikt werd en voor laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de wandeling wordt ingegaan op de archeologische en historische betekenis van dit gebied.

Praktische informatie

Deelnemers kunnen gebruik maken van de parkeerplaats in de Kasteel Genbroekstraat, waar ook het verzamelpunt is. De wandeling, onder leiding van Paul Mennens, voert de deelnemers over geaccidenteerd terrein (hoogteverschil ±40 m.), dus goed schoeisel is gewenst. Nabij het Erdwerk is een pauze, waar de deelnemers kunnen genieten van een stuk ‘Baeker vlaai’ met koffie of thee.

Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen en de kosten bedragen €6,00 per persoon. Aanmelden voor deze wandeling kan via deze link.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit