Limburgse verwantschappen en de Worm-studie, een cardio-genetisch onderzoek

18 April 2018

19:30 uur

De Beurs - Brasserie Restaurant Feestzalen Markt 7, 3680 Maaseik

Entree: €3,- voor niet leden, gratis voor leden

PowerPoint presentatie Limburgse Verwantschappen en de Worm-studie, een cardio-genetisch onderzoek. Gepresenteerd door de genealoog Funs Patelski uit Klimmen samen met cardiologe drs. Rachel ter Bekke uit Berg en Terblijt.

Na ongeveer twintig jaar genealogisch onderzoek werd op 2 maart 2012 op Château St. Gerlach te Valkenburg aan de Geul het boek Limburgse Verwantschappen. Bijzondere familierelaties gebaseerd op de kwartierstaat Van der Cruijs-Gilissen gepresenteerd. Het boek werd geschreven in opdracht van Marie-Anne van Cruijs-Gilissen uit Eijsden.

Aan de hand van dit onderzoek en de totstandkoming van het boek wordt u meegevoerd in de wereld van het genealogische onderzoek. Hoe breder en dieper men duikt in iemands voorouderschap, hoe meer onderlinge verwantschappen men kan aantonen en bewijzen.  

Aan de orde komen onder meer de bloedbanden van koningin Mathilde van België met burgerlijke roots in Maastricht en Berg en Terblijt, de componist César Franck, de autocoureur Max Verstappen, de auteur George Simenon, Nobelprijswinnaar Paul Crutzen, de ook in België bekende politicus Geert Wilders, en andere prominenten. Allen hebben voorouders uit België en Nederland. De PowerPoint presentatie wordt gelardeerd met tientallen soms unieke foto's en afbeeldingen van BL'ers en BN'ers, genealogische schema's, enz.

Als opstapje naar de presentatie van drs. Rachel ter Bekke wordt vervolgens kort ingegaan op het Y-chromosomaal DNA-onderzoek ten behoeve van het controleren van stambomen en het bewijzen van bloedverwantschappen in mannelijke lijn.

Na de pauze zal aan het einde van de presentatie cardiologe Rachel ter Bekke het stokje overnemen en ingaan op haar studie naar de erfelijke factoren bij mensen met hartritmestoornissen en een plotselinge hartstilstand, genaamd de Worm-studie, vernoemd naar het riviertje de Worm (Wurm) ten noorden van Aken.

Funs Patelski (*Valkenburg-Houthem 19 september 1947) is sedert 1983 beroepsgenealoog en gespecialiseerd in Limburgse families. Hij kreeg zijn opleiding bij de genealoog drs. Edmond Delhougne voor wie hij als medewerker van het Instituut voor Genealogie en Streekgeschiedenis te Roermond een tiental jaren werkte. Sedert 1983 is hij werkzaam als zelfstandig genealoog, archiefonderzoeker en docent genealogie en paleografie. In de periode 1984-2014 was hij genealogisch correspondent voor het Rijksarchief in Limburg te Maastricht. Sedert  zijn pensionering is hij hoofd- en eindredacteur van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie. In 2013 werd hij als zelfstandig genealoog lid van het team van onderzoekers dat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de erfelijke factoren bij mensen met hartritmestoornissen en een plotse hartstilstand. Deze studie, genaamd de Worm-studie, is een onderdeel van het promotieonderzoek van cardiologe Rachel ter Bekke, onder leiding van  prof. dr. Paul Volders, hoogleraar genetische cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+).

(foto: Flip Franssen)

Rachel ter Bekke (*Nijmegen 5 november 1976) studeerde geneeskunde te Antwerpen alwaar zij cum laude afstudeerde. Nadien specialiseerde zij zich tot cardioloog-elektrofysioloog aan het MUMC+ waar zij zich ook verder kwalificeerde in de genetische cardiologie. Haar proefschrift, dat ze zal verdedigen in mei 2018, behandelt de onderliggende mechanismen en nieuwe behandelstrategieën van dodelijke kamerritmestoornissen in het genetisch gevoelige hart. Gelieerd hieraan is de Worm-studie, die een grote Zuid-Limburgse familie van meer dan 16 generaties onderzoekt en waarbinnen een dodelijke genfout zich heeft genesteld dat predisponeert tot plotse hartstilstand. De presentatie van de eerste bevindingen van de Worm-studie werden bekroond met een prestigieuze tweede prijs tijdens de Young Investigators Award competitie van de Heart Rhythm Society in mei 2016.

(foto: Henry Peters)

Uitnodiging

De uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit