Lezing over de geschiedenis van sport in Limburg

13 juni 2024

20:00 uur

café het Flaterke, Sprinkstraat 59, 6269 AN Margraten

Entree: Gratis

Op donderdag 13 juni 2024 organiseert de Kring Valkenburg & Heuvelland van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, in samenwerking met de Heemkunde Vereniging Margraten, een lezing door Clementine Wintraecken over de geschiedenis van sport in Limburg.

Limburg heeft een glooiend landschap, waardoor er andere sporten tot bloei konden komen dan in het vlakke land. Limburg is in sterke mate door Duitsland beïnvloed. In Duitsland werd veel aan individuele sporten zoals atletiek gedaan. In onze provincie zijn dat atletiek en natuurlijk voetbal, handbal en wielrennen. In huis werden er gezelschapsspelletjes gespeeld zoals ganzenbord, kaartspelletjes, dammen en schaken. Maar buiten speelden we samen spelletjes als knikkeren, zaklopen, ballen, landje veroveren en … Met de opkomst van cafés kwam het kaarten, toepen, biljarten, beugelen, kegelen maar ook b.v. hanenkraaien.

Clementine Wintraecken heeft jarenlang zelf hockey gespeeld en was nauw betrokken bij het organiseren van activiteiten bij het hockey. Zij speelde destijds bij de Mixed Hockey Club Zutphen, een van de oudste clubs van Nederland. De terreinen waren eigendom van een oude adellijke familie en lagen op het grondgebied van een historisch gebouw van deze familie. Dat maakte haar nieuwsgierig. Hier begon haar zoektocht naar de geschiedenis van MHCZ hockey en werd zij steeds meer geboeid door de sportgeschiedenis in het algemeen en de Limburgse sportgeschiedenis in het bijzonder. Zij is te bereiken via wintraecken@wxs.nl.

De lezing is ook toegankelijk voor niet leden.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit